Annoying Eyes

ZIE ONS

Irritant hé, wanneer kijken een belemmerende factor wordt? Helaas is dit voor mensen met een visuele beperking werkelijkheid. In musea en bij andere culturele belevingen wordt nog vaak de focus gelegd op de visuele ervaring. Daardoor vallen blinden en slechtzienden uit de boot. Vzw Symfoon wil dit probleem aankaarten, want… Het kan toch anders?

Bekijk hier de campagnevideo

Beluister het audioscript van de campagnevideo hier.

Waarom een ENORM oog? 

Met deze installatie willen we duidelijk maken aan ziende personen dat er verandering nodig is in de culturele beleving. Het OOG, en daarbij ook het zicht staat te vaak centraal. Andere, minstens even rijkelijke zintuigelijke opportuniteiten blijven liggen. En dat is jammer. Want wat als je een beeldhouwwerk kan RUIKEN, muziek kan STRELEN of een schilderij kan HOREN? Culturele beleving zou zo veel rijker worden. Niet alleen voor blinden en slechtzienden, maar voor iedereen.

In de abdij van Bornem voelt Brenda (blind) aan een vitrinekast, onder goedkeurend oog van medewerkster Pia.

Onze missie

Er zijn naar schatting zo’n 210.000 personen met een visuele beperking in België, waarvan 10.000 volledig blind zijn. Een heleboel, dus. Toch krijgen zij te maken met heel wat hindernissen in het dagelijkse leven. En die hindernissen kunnen nochtans makkelijk vermeden worden. Hoe? 

  • Door de kleuren van de informatiebordjes in musea aan te passen.

  • Door audiogidsen te voorzien.

  • Door te letten op de verlichting bij je culturele beleving.

Er zijn tal van kleine zaken die je als culturele organisatie kan ondernemen om een groot verschil te maken voor blinde en slechtziende bezoekers.  

  • Check onze blog met 7 makkelijke tips om je culturele beleving toegankelijker te maken.

Veel te vaak wordt er enkel op het auditieve gefocust, dit wordt snel saai. Er is toch veel meer mogelijk dan het omschrijven van een kunstwerk?
Brenda, kennismedewerker bij Symfoon
Een groep van zeven studenten en twee docenten poseert samen en kijkt in de camera.

Studenten Sint-Lucas aan het werk gezet

Symfoon vroeg de studenten van Studio Communicatie-ontwerp Sint-Lucas Antwerpen of zij een sensibiliseringscampagne konden maken rond het tekort aan inclusie in de culturele beleving in Vlaanderen. Zo kwamen de studenten uit Bachelor 2 met het idee van Annoying Eyes: grote oogbollen die de weg versperren om te laten zien dat enkel focussen op het visuele net een belemmerende factor wordt. 

'Duidelijke communicatie werkt het best als de boodschap letterlijk vertaald wordt. Hier leren we hoe we op een interessante en heldere manier een boodschap overbrengen, ontwerp op de markt brengen en nog zo veel meer,' aldus Mauro van Reusel, student 2BA communicatie-ontwerp.

Ontdek de opleiding hier.

Een opblaasbare oogbol van twee meter staat in een museum, een bezoekster raakt lachend de bol aan.

Catch the eye!

Wil je de Annoying Eyes in het echt bewonderen? Bezoek de installatie:  

Onze oogbol op jouw locatie?

Wil je zelf de oogbol nog plaatsen? Dat kan! We zoeken het hele jaar door nog locaties die de tijdelijke thuis worden van één van onze oogbollen. Stuur een mailtje naar info@symfoon.be en we brengen onze oogbol naar je toe.

Help jij mee om onze campagne in het oog te doen springen?  

Heb je geen plaats voor de installatie?
Dan kan je nog steeds helpen door onze campagne mee in de kijker te zetten op sociale media en/of in de nieuwsbrief!

  • Download hier onze promovideo en deel deze op jouw communicatiekanalen.
  • Volg onze campagne en deel onze social media-posts via Facebook, Instagram of LinkedIn.

 

Extra materiaal: 

  • Blog (Zeven tips die jij als cultuurorganisatie kan toepassen om toegankelijker te zijn voor blinden en slechtzienden)
  • Persdossier (perstekst, download promovideo, download fotomateriaal, contactgegevens)

 

De postkaarten

Elk museum schoof een pronkstuk uit de collectie naar voren, waar Symfoon postkaarten liet van drukken. En niet zomaar een postkaart, neen: we lieten een slechtzienden-filter los op de kunstwerken, zodat ziende bezoekers kunnen ervaren wat het is om kunst te beleven met een visuele beperking. Hieronder zie je alvast een voorproefje van de geselecteerde beelden, klik op de link onderaan voor de hele collectie!