Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Persbericht 29 december 2014

Opgepast, vuurwerk kan uw ogen schaden

Het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen (SBPV vzw) waarschuwt voor het gevaar voor ernstige onherstelbare oogletsels bij het afsteken van vuurwerk.

Gevaarlijk

De verkoop van vuurwerk bij de jaarwisseling neemt jaar na jaar toe en het platform wil vooral nu vuurwerkliefhebbers op het hart drukken dat vuurwerk hanteren helemaal niet gevaarloos is.

Ongeveer 15 procent van de ongevallen met vuurwerk hebben oogletsels als gevolg. Vooral vuurwerk dat een knal geeft (bijvoorbeeld piratten of strijkers) is erg gevaarlijk. Ook de 'fisters’ op de nieuwjaarstaart zijn niet zonder risico.

Opgelet

"Wie het echt niet laten kan, kijkt best niet te diep in het feestglas vooraleer het vuurwerk af te knallen en, belangrijk, houdt vooral de kinderen in het oog en op een zeer ruime afstand", verwittigt Ria Decoopman, woordvoerder van het SBPV.  Het vuurwerk dient aangestoken met een lont, niet rechtstreeks met een lucifer of aansteker, om voortijdige ontploffing te voorkomen. Vuurwerk dat niet is afgegaan, probeer je niet opnieuw aan te steken maar overgiet je met een emmer water. Uiteraard lees je aandachtig de gebruiksaanwijzing. "Het opzetten van een klassieke veiligheidsbril is geen overbodige luxe", vervolgt Ria Decoopman.

“In Nederland verspreiden oogartsen van het Deventer oogcentrum zelfs speciale vuurwerkbrilletjes via verschillende verkooppunten en opticiens.  Ze zijn vervaardigd uit plexiglas en sluiten nauw aan bij het gezicht."   

En wat als?

Wanneer je oog verbrand is of een stukje vuurwerk in je oog is terechtgekomen, moet je absoluut een oogarts raadplegen. Je dekt het oog af met een verband. Zelf behandelen met oogzalf of druppels is volstrekt af te raden.

Ingaan op de wijze raad 'voorkomen is beter dan genezen' blijft echter de beste remedie.

 

Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw
Ria Decoopman (woordvoerder, 0490 444 626)
secretariaat@sbpv.be