Menu:
deel deze site op:

Nieuws en events

Zoeken

deel dit artikel op:

Nieuwsbrief juli 2016

Nieuwsbrief juli 2016

Extra Vlaamse filmtitels in de Earcatch-app

Onlangs zijn er diverse Vlaamse titels toegevoegd aan het Earcatch-aanbod. Selecteer een van de titels en lees vervolgens waar de films over gaan.

The broken circle breakdown

Tot altijd

Winnetoons en de schat van het Wilde Westen

Meisjes

Loft

De film Achter De Wolken is nu verkrijgbaar op DVD. Wie deze film in de cinema heeft gemist, kan die nu thuis bekijken met audiodiscriptie via Earcatch. http://www.earcatch.nl/aanbod/42-achter_de_wolken_vl/

Nieuwe brochure ‘Eye key Lekker Inclusief’ geeft horeca tips voor blinde en slechtziende klanten.

 

Zicht op Cultuur – Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw (ZOC-SBPV) lanceerde in juni haar nieuwe brochure in Koksijde, samen met Vrienden der Blinden en de gemeente Koksijde. Deze eye key helpt horeca uitbaters om hun zaak toegankelijker te maken voor blinde en slechtziende restaurantgangers.

Hoe reserveert een blinde persoon een restaurant? Mag een blindengeleidehond binnen in mijn zaak? Hoe licht ik mijn menukaart toe aan een slechtziende klant? Op dit en andere vragen biedt deze brochure een antwoord.

De lancering werd letterlijk gesmaakt door toedoen van blinde sommelier André Lenaerts die de aanwezigen zijn favoriete wijnen liet degusteren.

De brochure kwam tot stand door inbreng van blinde en slechtziende horecaliefhebbers en toegankelijkheidsexperten. Eye key Lekker Inclusief is gratis verkrijgbaar bij ZOC-SBPV.

Europese ‘handicap’ -kaart komt eraan!


Goed nieuws voor heel wat blinde en slechtziende reizigers die bij ons aanklopten met de vraag of er een officiële pas bestaat die, over de grenzen heen, recht geeft op passende dienstverlening.

Tegen eind 2016 wil de Europese Commissie zo’n ‘Europese handicapkaart’ invoeren.

De kaart zal er overal hetzelfde uitzien. De lidstaten zullen ze uitreiken op basis van de nationale erkenningscriteria voor personen met een handicap. Als je naar een andere lidstaat reist, zal je kaart daar ook erkend worden. Je krijgt dus toegang tot plaatselijke goederen en diensten, volgens dezelfde voorwaarden als de inwoners met een handicap van de betrokken lidstaat.

Elke lidstaat beslist zelf over de goederen en diensten en over de bijbehorende voorwaarden. In eerste instantie zal het gaan om diensten op het vlak van cultuur, sport en toerisme.

Voorlopig doen 17 lidstaten, waaronder ons land, mee. Er wordt gehoopt dat de andere zullen volgen. De Commissie zet anderhalf miljoen euro opzij voor het project. Op het internet zal te zien zijn wat u in de verschillende lidstaten met uw kaart kunt krijgen.

Van zodra de lanceerdatum gekend is, brengt ZOC-SBPV je op de hoogte.

(Bron: Belgian Disability Forum)

Windows 10, nu of liever later?

Wie met windows 7 of 8 werkt, krijgt herhaaldelijk pop-ups die oproepen om te upgraden naar windows 10. Wens je verder te werken met je vertrouwde Windowsversie, dan kan je gewoon deze oproep negeren. Je maakt dan komaf van de vervelende pop-ups via volgende stappen.

Microsoft kondigde immers aan dat gebruikers van aangepaste software ook na de huidige einddatum van 29 juli gratis naar Windows 10 kunnen overstappen. We citeren: "We willen duidelijk maken dat de deadline niet geldt voor personen die gebruik maken van hulptechnologieën. We blijven vasthouden aan onze visie voor toegankelijkheid op Windows 10 en we blijven toegewijd tot het verzekeren dat gebruikers van hulptechnologieën de mogelijkheid behouden om gratis te upgraden naar Windows 10 zoals wij dat kunnen doen.”

Of die verlenging levenslang geldt of toch beperkt zal zijn in de tijd wordt niet gecommuniceerd.  We volgen dit alvast verder op en informeren je zodra er hierover meer nieuws is.

Voor wie wel de overstap doet, nog even dit:

Microsoft geeft zelf aan dat een aantal functies van Windows 10 niet compatibel zijn met vergrotings- en schermuitleesprogramma's:

  1. De nieuwe internet browser Edge kan niet gebruikt worden, je moet Internet Explorer als standaard browser aanduiden.
  2. De ingebouwde email app is niet toegankelijk, maar Outlook 2013 is een beter alternatief.
  3. De ingebouwde pdf-lezer is niet bruikbaar, installeer Acrobat Reader.

Veilig de tramsporen over

Eind juni lanceerde De Lijn haar nieuwe veiligheids- en kusttramcampagne. ZOC-SBPV juicht toe dat veiligheid bij De Lijn een aandachtspunt blijft. De campagnefilmpjes zijn echter enkel visueel te begrijpen en daarom vragen we dat ze voorzien worden van audiodescriptie.

Bovendien dringen we aan om ter hoogte van oversteekplaatsen voor voetgangers over tramsporen en trambeddingen rood-witte wegmarkeringen te voorzien en ook een detectietoestel met visueel en auditief waarschuwingssignaal te installeren. Deze aanpassingen adviseerden we reeds via de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap aan federaal minister Bellot. Deze keer doen we ook een beroep op Vlaams minister van mobiliteit Weyts en De Lijn om deze voorstellen in realiteit om te zetten. Het kabinet en De Lijn laten weten ermee bezig te zijn. We wachten samen met jullie hun concrete antwoord af.

Telenet wil toegankelijker

Op vraag van Telenet gaf ZOC-SBPV hen begin juni, samen met AnySurfer, advies over het toegankelijker maken van hun diensten voor blinde en slechtziende klanten. Zo legden we uit waar blinde en slechtziende klanten problemen ondervinden (ontbreken van spraakweergave bij de keuzemenu’s op het scherm, afstemming van de apps, het aanbod van audiodescriptie,…). We deden aanbevelingen over technische mogelijkheden, de noodzaak van een goede communicatie over toegankelijkheid en van een eenvoudig te contacteren aanspreekpunt. We zijn samen met jullie benieuwd of ze onze aanbevelingen in de praktijk zullen brengen. In elk geval was de interesse groot. Welk telecombedrijf volgt?

MAfestival voor Oude Muziek

MAfestival Brugge is een van 's werelds meest bekende festivals voor Oude Muziek. Het MAfestival en Zicht op Cultuur - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen slaan opnieuw de handen in elkaar om mooie concerten aan te bieden aan blinden en slechtzienden.

Op vrijdag 12 augustus gaan er 3 concerten door. Blinden en slechtzienden en een noodzakelijke begeleider krijgen per persoon een reductie van 50 % voor deze concerten.

Reserveren kan vanaf dinsdag 12 april telefonisch bij: Mafestival Brugge, Sofie Deschepper, +32 50 33 22 83, bij voorkeur op dinsdag en donderdag tussen 14u en 17u.

Meer informatie en het programma vind je via deze link: http://www.zichtopcultuur.be/nl/Events/Artikels/10048/-uitnodiging-mafestival-2016.

EYELINER.  Miniaturenwandeling voor blinden en slechtzienden.

In 2007 realiseerden de vier Roeselaarse Kiwanis clubs een voelmaquette gemaakt door de Roeselaarse kunstenaar Isidoor Goddeeris. Het bronzen kunstwerk geeft een idee van de gebouwen op en rond de Grote Markt van Roeselare. In 2012 kwamen er 7 miniaturen bij, verbonden door een wandeling. Je komt voorbij kunstwerken die telkens bij een historisch monument of historische plaats zijn opgesteld.   

Je kan deze wandeling (elke dag, op afspraak) doen met een gids: http://www.toerismeroeselare.be/in-groep/themawandelingen/miniaturenwandeling-voor-blinden-en-slechtzienden/. Reserveren kan via toerisme@roeselare.be.

Of je kan een boek (in braille en gewone tekst ) ontlenen in de Paterskerk (onthaal toerisme/wielermuseum), Delaerestraat 33  en de tocht individueel doen.

Doe je mee met ZOC-SBPV?
Deel je mening

Wat vind jij belangrijk? Geef ons je mening en help de werking van ZOC-SBPV. Dit kan via www.zichtopcultuur.be of via secretariaat@sbpv.be. 

Deel je ervaring

ZOC-SBPV doet graag beroep op je ervaring. Werk daarom mee aan onze resonantiegroepen. We werken rond verschillende thema’s van cultuur en media over gelijke kansen tot mobiliteit en tewerkstelling. Wil je de volledige lijst of deelnemen? Contacteer ons dan op secretariaat@sbpv.be of 09 292 40 81 en we helpen je graag verder.

Meer informatie?

Je kan met iedere vraag terecht op 09 292 40 81 of secretariaat@sbpv.be

Lid worden van ZOC-SBPV vzw?

Dat kan. Alle verenigingen die werken rond blinden en slechtzienden, kunnen lid worden. Verenigingen die bestuurd worden door blinden, slechtzienden en andere personen met visusproblemen hebben stemrecht. Leden betalen 50 euro, over te maken op rekeningnummer 738-0029843-86 van ZOC-SBPV met vermelding ‘lidgeld 2016’.

Ook dienstverlenende organisaties die blinden en slechtzienden ondersteunen, kunnen lid worden en zijn welkom. Zij hebben geen stemrecht maar geven waardevol advies aan de andere leden van de vereniging.